marți, 21 mai 2013

Mâncăruri din peşte



       Roossa Books vă propune cartea "Mâncăruri din peşte", ce cuprinde 111 feluri de mâncare din peşte.
Mâncărurile din peşte sunt foarte  folositoare si gustoase, uimindu-ne prin diversitatea şi aroma lor deosebită. Chiar şi din cel mai ieftin peşte, din legume obişnuite şi diverse condimente se pot găti mâncăruri dintre cele mai gustoase.
Proteinele din carne de peşte se asimilează mai uşor de către organismul uman decât proteinele din carne de animale. Dacă produsele din carne sunt asimilate de către organism in aproximativ 5 ore, pentru cele din peşte este nevoie de doar 2-3 ore.
Carnea de peşte marin conţine un procent ridicat de proteine in comparaţie cu cea de peşte de apă dulce. Cantitatea de proteine in carnea unor astfel de de peşti ca plătica marină, caranxul, lichia, limba-de-mare ajunge la 19-20%. Şi mai bogată in proteine este carnea de macrou (21-23%) si ton (22-26%). Grăsimea de peşte este o componentă importantă a cărnii de peşte. Ea conţine o cantitate mare de acizi graşi, mai preţioşi fiind consideraţi acizii linoleic şi arahidonic.

În carnea de peşte există vitamine care se dizolvă in apă: în cantităţi mici – vitamina C, vitaminele din grupa B – B1, B2, B12, vitaminele H si PP, de asemenea inozitol şi acidul pantotenic. Peştele conţine şi multe substanţe minerale necesare organismului uman, printre care predomina fosforul, calciul, caliul, natriul, magneziul, sulful si clorul. În cantităţi mici, în ţesuturile peştelui sunt prezente fierul, cuprul, manganul, cobaltul, zincul molibdenul, iodul, bromul, fluorul, si alte elemente foarte importante pentru organismul uman.
Nu întâmplător peştele este prins în cantităţi atât de mari în oceane, lacuri şiu râuri, este înmultit in bazinele cu apă. Bucătăriile multor popoare ale lumii ar sărăcii substanţial fără mâncărurile din peşte. Acesta se poate fierbe, se poate pregăti la cuptor, pe grătar, in tigaie, se poate mânca sărat, în formă crudă (sushi si sashimi japoneze), umplut; din el se poate face umplutură pentru plăcinte si pateuri, pot fierbe tot felul de ciorbe si supe. 
Cartea poate fi achiziţionată de pe site-ul editurii Roossa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu