sâmbătă, 9 martie 2013

Comorile Muzeelor Ruse - De ce este Ermitajul unul dintre cele mai mari muzee din lume.

       In partea a doua a enciclopediei ilustrate, COMORILE MUZEELOR RUSE, de la editura Roossa Books  veti regasi atat imagini de o inalta rezolutie, cat si informatii despre unul dintre cele mai mari muzee ale lumii, si anume Ermitaj.
      Ermitajul de stat este unul dintre cele mai mari muzee artistice cultural-istorice din lume. Expunerea operelor de arta este facuta in mai mult de 350 de sali. Un loc deosebit in expozitie il ocupa interioarele de ceremonie ale palatului. In fondul artistic muzeal sunt incluse peste 2,8 milioane de exponate. Perlele Ermitajului sunt colectiile de capodopere ale picturii din secolele XIII-XX, care include operele lui Leondardo da Vinci, Rafael, Tiţian, El Greco, Velazquez, Goya, Rubens, Van Dyck, Rembrandt, ale impresionistilor si postimpresionistilor,  Colectiile sclupturii europene, gravurile si desenele monumentelor, lucrarile artistice aplicate pe monede si arme sunt de asemenea unicale. Toate acestea fiind atat de frumos ilustrate in Comorile muzeelor ruse. Ermitajul a fost fondat in 1764, cand imparateasa Ekaterina a II-a a cumparat de la Berlin, ne la negustorul Gotkovski, o mare colectie de pictura europeana occidentala (225 de tablouri apartinand in special scolilor olandeza si flamanda).
      La inceput aceasta era colectia privata a imparatesei, care era amplasata in apartamente speciale, anexate la Palatul de Iarna si denumite Ermitaj ( din fr. ermitage - "locul izolarii, refugiul sihastrului"). In perioada domniei Ekaterinei a II-a, pe malurile raului Neva a fost construit un ansamblu maret de palate, care a devenit atat o resedinta oficiala cat si un depozit al valorilor culturale si totodata casa in care tarina isi petrecea cea mai mare parte din timp.
      Achizitionand capodoperele artistice de peste hotare, chiar galerii intregi, Ekaterina a II-a demonstreaza Europei civilizate ca Rusia infloreste sub sceptrul ei, in felul acesta intregind colectia comorile muzeelor ruse. Tarina achizitioneaza, intr-un mod consecvent, colectiile contelui Brull (1769), Francois Tronchen (1769), Pierre Cross (1772), Robert Walpole (1779), biblioteci intregi ale lui Voltaire (1779), Deni Didro (1785) si altele. Selectia tablourilor din colectia tarinei este admirabila si Ermitajul se plaseaza pe unul dintre primele locuri in Europa.
      La 7 februarie 1852, intr-o cladire construita special din Noul Ermitaj, a fost inaugurat primul muzeu public din Rusia. Traditia de colectionare, care s-a initiat in epoca domniei Ekaterinei a II-a, in perioada guvernarii lui Nikolai I, devine o politica a statului. Donatiile si achizitiile de la colectionarii autohtoni au devenit o sursa importanta de completare a fondurilor artistice, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. In 1910 a fost cumparata colectia unui renumit geograf, P.P. Semionov-Tian-Sanski (cuprinzand aproximativ 700 de tablouri olandeze si flamande).
      Astazi Ermitajul de Stat este o institutie culturala enorma cu sectii stiintifice (numismatica, arta antica, arta occidentului, arta orientului si altele), arhiva, biblioteca, laborator si expertize. Muzeul continua sa achizitioneze capodoperele diferitelor perioade, toate fiind prezente in Comorile muzeelor ruse, organizeaza conferinte stiintifice si expozitii, publica colectii stiintifice, monografii, cataloage, albumuri, ghiduri de calatorie. Ermitajul de stat ocupa un sir de cladiri reprezentative in centrul orasului Sankt-Petersburg.
      Complexul Ermitajului traditional include cinci cladiri: Palatul de Iarna (1754-1762, arhitect B.F. Rastrelli), Ermitajul Mic (1764-1767, J.B. Valen-Delamont), Ermitajul Vechi (1771-1787, L.M. Felten), Ermitajul Nou (1839-1852, Leo von Klentze) si Teatrul Ermitajului (1783-1787, J, Carnaghi). La sfarsitul secolului al XX-lea in complexul Ermitajului de Stat au fost incluse: Palatul Mensikov (1710-1720, arhitectii Dj.-M. Fontan, I.-G. Sedel) si cladirea Marelui Stat-Major (1819-1829, C.I Rossi). In afara de aceasta Ermitajul are o fililiala - "Amstelchof" (creata in 2004) - in Olanda, la Amsterdam, si unica filiala din Rusia, in Kazan (deschisa pe teritoriul Kremlinului Kazan in anul 2005 la cea de-a 100-a aniversare a orasului Kazan).
     Informatii complete despre muzeul Ermitaj si Galeriile Tretiakov puteti gasi in enciclopedia de arta Comorile muzeelor ruse care este atat de frumos ilustrata, imaginile fiind imprimate pe hartie finlandeza de mare densitate, fapt care permite tiparirea la o rezolutie foarte mare. Comorile muzeelor ruse este o carte grea, atat la propriu cat si la figurat si cu sigurantă vă va multumi pe deplin.
Enciclopedia Comorile muzeelor ruse poate fi achizitionata de pe site-ul Roossa Books.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu